De ce iubim Helsinki

Localizare:
Helsinki este capitala Finlandei. Orasul este situat in sudul tarii in regiunea Uusimaa, pe malul Golfului Finlandez. Zona urbana Helsinki este formata din municipiul capitalei si orasele Espoo, Vantaa si Kauniainen. In total, are o populatie de 975.000 de locuitori.

Istoric:
Fondata in 1550 de regele Gustav I Wasa al Suediei, a devenit capitala finlandeza din 1812, cand a fost reconstruita de tarul Alexandru I al Rusiei si a mutat capitala finlandeza Helsinki din Turku la la 1812, pentru a reduce influenta suedeza in Finlanda si sa o aduca mai aproape de Sankt Petersburg. In urma marelui incendiu din Turku in 1827, Academia Regala din Turku, pe atunci singura universitate a tarii a fost mutata la Helsinki, devenind in timp moderna Universitate din Helsinki. Mutarea a consolidat rolul orasului si a pus bazele unei dezvoltari continue. Urbanizarea rapida a Finlandei in anii 1970, desi mai tarziu decat restul Europei a triplat populatia din zona metropolitana. Tot in aceasta perioada s-a construit sistemul de metrou din Helsinki.

Cai de acces:
Aeroportul International din Helsinki este localizat in Vantaa la 20 de km la nord de Helsinki. Variantele de transfer catre oras sunt momentan prin intermediul taxiurilor sau a autobuzelor. O linie feroviara catre aeroport este in constructie. Toate trenurile regionale din intreaga Finlanda si din orasele invecinate se reunesc la Rautatieasema (gara centrala). Autostrazile conecteaza Helsinkiul de orasul Turku la vest, Tampere si Lahti la nord, si de  Porvoo si inspre Sankt Petersburg in partea de est. Helsinki este de asemenea bine conectat prin servicii de feribot la Tallinn (Estonia) si Stockholm (Suedia).

Atractii turistice:
Inconjurat de mare si de un arhipeleag vast, perioada cea mai buna pentru a vizita Helsinki este in timpul verii cand “dialogul” dintre oras si natura este la maxim. Atractiile clasice din Helsinki pot fi impartite intr-un set eclectic de biserici si o mare varietate de muzee. Daca aveti timp pentru a vizita un singur obiectiv turistic din Helsinki, atunci alegerea cea mai buna ar fi sa vizitati Suomenlinna. “Gibraltarul Nordului”, aceasta cetate la mare a fost odinioara cea mai mare din Marea Baltica, construita de un suedez la mijlocul anilor 1700, pentru a proteja flancul estic.

Cultura:
Printre obiectivele culutrale putem enumera Muzeul de Arta al Ateneului, cu cea mai mare colectie de pictura si sculptura din Finlanda, notabila fiind colectia de lucrari apatinand marilor artisti finlandezi Kiasma sau Muzeul de Arta Contemporana - situat in apropierea Ateneului. Helsinki are o viata culturala activa si biletele sunt in general la tarife bune. Puteti astfel vizita Opera Nationala (Kansallisooppera), Orchestra Filarmonica din Helsinki ale caror spectacole s-au mutat la Music House, o sala noua cu o acustica excelenta sau Orchestra de Jazz UMO.

Unde mancam:
Helsinki are de departe cele mai bune restaurante cosmopolite din Finalnda, si este un loc bun pentru a scapa de dieta obisnuita de carne si cartofi. Un numar surprinzator de mare de restaurante se inchid pentru o luna sau mai mult in timpul verii, asa ca e recomandat sa sunati inainte pentru a evita o dezamagire.
Kuu (Töölönkatu 27): Restaurantul Kuu a oferit specialitati finlandeze in cartierul boem Töölö inca din 1966. Complet renovat acum cativa ani, restaurantul este mai popular decat niciodata.
Cella (Fleminginkatu 15): Infiintat in 1969, acesta este unul din cele mai vechi restaurante din cartierul Kallio si va intampina cu mancare clasica finlandeza. De asemenea deserveste si ca un pub, cu o selectie decenta de bere si cidru.
Mai Thai (Annankatu 31-33): Unul dintre cele mai bune restaurante thailandeze din Helsinki. Asigurati-va insa ca aveti o rezervare in avans.

Unde ne cazam:
Cazarea este in general destul de scumpa, dar la un standard ridicat. Hotelurile ofera tarife mai bune in general la sfarsit de saptamana, atunci cand nu se cazeaza oamenii de afaceri. Exista insa destule hoteluri de buget in Helsinki, cele mai ieftine fiind chiar caminele studentesti care se transforma in hosteluri pe perioada vacantei de vara (iulie-august) ce coincide cu sezonul de varf pentru turisti.
Eurohostel (Linnankatu 9):  Cel mai mare hostel din oras, fiind aproape de docul feribotului Viking Line si de Catedrala Uspenski.
Scandic Continental Helsinki ( Mannerheimintie 46): Un hotel mare, modern potrivit atat pentru vacante cat si pentru calatoriile de afaceri. Peste 500 de camere disponibile, sauna, facilitati pentru exercitii fizice, internet wireless, resaurant si bar. Micul dejun inclus este excelent.
Crowne Plaza  (Mannerheimintie 50):  Un hotel de 4 stele ce ofera camere cu paturi confortabile, mobilier modern, precum si o sala de sport, spa si piscina.

Preturile specifice orasului:
Un taxi de la aeroport spre centrul orasului costa intre 30-40 euro, un autobuz regional costa 4.50 euro si circula la fiecare 15 minute. O intrare la muzeu costa in jur de 7 euro, un bilet pentru opera intre 14 si 84 de euro, iar o cina in oras la un restaurant cu meniuri locale costa intre 10 si 20 euro de persoana.

Informatii generale aeroport:
Aeroportul International din Helsinki (IATA: HEL) dispune de 2 terminale conectate printr-o pasarela scurta. Aeroportul este deservit de mai multe linii aeriene, in special de Finnair, compania nationala de aviatie. Din Bucuresti si din marile orase exista legaturi spre Helsinki prin companiile de linie, in general cu o singura escala, la Paris, Munchen, Amsterdam sau Varsovia. Pentru cei care locuiesc in partea de vest a tarii, o alternativa buna sunt zborurile directe prin Finnair cu plecare din Budapesta.
Bilete de avion
online

Ai nevoie de un bilet de avion? Ai nimerit unde trebuia! Cauta zboruri catre orice destinatie si cu orice companie aeriana! In cazul in care totusi nu ai gasit ce ti-ai dorit sau ai nevoie de consultanta de specialitate, contacteaza-ne acum!