De ce iubim Antalya

Antalya este un oras situat pe coasta mediteraneana din sud-vestul Turciei. In 2011 a fost declarat al treilea cel mai vizitat oras din lume surclasand astfel NewYork-ul. Antalya este considerata cea mai importanta statiune internatioanala de pe coasta Turciei.

Istoric:
In cadrul Imperiului Bizantin, Antalya a fost unul dintre orasele principale. La inceputul secolului 13 a fost cucerita de turcii Seljuk iar ulterior de catre otomani.
In secolul 20 populatia din Antalya a crescut pe masura ce turcii din Caucaz și Balcani se mutau in Anatolia. Prin 1911, s-a transformat intr-un oras de aproximativ 25 000 de oameni, printre care se regaseau multi crestini si evrei care insa traiesc in cartiere separate. Negustorii crestini traiesc intr-un sfert din oras cunoscut sub numele de Mina inconjurat de un zid. Grecii si evreii deasemenea locuiesc in cartiere separate inconjurate si ele de ziduri iar in orasul principal traiesc musulmanii. In jurul intregului oras, cu toate cartierele sale, exista un alt zid de aparare care mai tarziu se va transforma in pricipala atractie a Antalyei.
Orasul a fost ocupat de catre italieni de la sfarsitul primului razboi mondial pana la formarea Republicii Turcia, in 1923. O dezvoltare fara precedent a avut loc in 1970 cand Antalya a fost transformata dintr0un oras pastoral intr-una dintre cele mai mari zone metropolitan ale Turciei. O mare partea a dezvoltarii Antalyaei a fost din cauza turismului care s-a extins in secolul 21.

Cai de acces:
Principala varianta de transport catre Antalya este cu avionul sau masina. Varianta maritima este inca in dezvoltare. Principala poarta aeriana care face posibile zborurile catre si din Antalya este Aeroportul International Antalya situate la 13 km nord-est de centrul orasului. Aeroportul a fost construit pentru a putea primi milioanele de pasageri ce zboara catre Antalya pentru a se bucura de plajele mediteraneene ale Turciei din timpul verii. 

Atractii turistice:
Pe stradutele pietruite si inguste din centrul vechi al Antalyei, se gasesc casele istorice otomane. Cu ale sale baruri, hoteluri, cluburi, restaurant si zone comerciale, Antalya a fost refacuta astfel incat sa pastreze cat mai mult din caracterul istoric. Cumhuriyet Square, piața principala a orasului, este locul pentru expoziții temporare in aer liber și spectacole. Orașul are, de asemenea sit-uri arheologice cu urme elenistice, romane, bizantine, otomane precum si arhitectura Seljuk. Hotelurile de lux internationale, se gasesc de-a lungul coastei de deasupra plajelor Konyaalti si Lara.
Pe langa deja celebrele plaje, in Antalya exista mai multe moschei, biserici si bai turcesti (hamams) ce se pot vizita. In egala masura, portul Kaleici, inconjurat de zidurile orasului este cea mai veche parte a Antalyei. In portul Kaleici se pot intalni multe case istorice cu arhitectura turca sau greaca. Portul este considerat centrul istoric al orasului.
Alta atractie turistica ar mai fi moscheea Kesik Minare care initial a fost un templu roman ce a fost transformat intr-o biserica bizantina iar in final a fost transformata intr-o moschee. Tot o atractie turistica este si moscheea Yivli Minare care a fost construita de catre turcii Seljuk si decorata cu albastru inchis si placi de gresie turcoaz.
Pe langa multitudinea de monumente, moschei, sit-uri arheologice, in Antalya se pot vizita si muzee precum si parcuri. Amintim aici, parcul Karaalioglu, unul dintre cele mai mari din oras. Acesta se afla la sud de Kaleici in centrul orasului, unde se poate ajunge usor pe jos sau cu tramvaiul.
In parcul Karaalioglu se gaseste biroul primarului, teatrul municipal, fortareata straveche Hidirlik Tower cu vedere la Portul Roman si poate fi admirata panorama stancilor si a intinderii albastre nemarginite ale golfului Antalya.
 
 
 
 
Bilete de avion
online

Ai nevoie de un bilet de avion? Ai nimerit unde trebuia! Cauta zboruri catre orice destinatie si cu orice companie aeriana! In cazul in care totusi nu ai gasit ce ti-ai dorit sau ai nevoie de consultanta de specialitate, contacteaza-ne acum!