In nordul Romaniei, mai exact într-una dintre cele mai pitoresti regiuni, si anume Bucovina, se afla statiunea balneo-climaterica Vatra Dornei, cautata de majoritatea turistilor pentru apele sale minerale, peisajele incantatoare, climatul subalpin si posibilitatile de agrement. Activitatile turistice din Vatra Dornei sunt clasificate in trei categorii: turismul activ, balnear si cel cultural. Renumita in Europa, inca de la inceputul secolulului al XIX-lea, pentru efectele sale terapeutice, statiunea creeaza un mediu excelent de revitalizare si refacere a organismului prin intermediul factorilor de cura, cum ar fi: namolul de turba din zona Poiana Stampeiaerul puternic ionizatizvoarele termalebicarbonatecalcicemagnezice si sulfuroaseclimatoterapia si mofetele naturale de saruri de mare puritate. Avand acest cadru natural, statiunea este benefica in tratamentul bolilor cardiovasculare, reumatismale, renale, afectiunilor respiratorii, locomotorii, digestive si surmenajului fizic si intelectual.

Turismul activ se refera la intreaga paleta de activitati care pot fi desfasurate, atat iarna, cat si vara. De la drumetii, pescuit, riverrafting, trasee turistice, coborari cu snowmobilul, mountainbike, pana la nordic walking, schi, sanius, alpinism, patinoar si ciclism montan in toata Despresiunea Dornelor, toate acestea contribuie la conturarea unei vacante reusite, indiferent de anotimp, si satisfac cerintele si asteptarile fiecarui vizitator in parte.

In ceea ce priveste turismul cultural si ecumenic, zona se distinge prin arhitectura traditionala, cultivarea mestesugurilor si obiceiurilor si o lista complexa de obiective turistice declarate monumente istorice. Principalele atractii sunt: Muzeul Etnografic al Bucovinei, amplasat in cladirea primariei, ce ofera o imagine de ansamblu asupra creatiei populare din Judetul Suceava prin intermediul expozitiilor de arta; Muzeul de Stiintele Naturii si Cinegetice, infiintat in 1952, unde sunt prezentate publicului exponate de fauna si flora in mediul lor natural, precum si aspecte valoaroase ale istoricului vanatorii in zona; Rezervatia Floristica de la Poiana Stampei, compusa din plante rare si ocrotite de lege; Parcul din centrul statiunii Vatra Dornei, declarat rezervatie dendrologica, cunoscut pentru veveritele care traiesc acolo si pentru concertele sustinute in sezonul estival, si Castelul lui Dracula, unde pot fi vazute ramasitele si lucrurile personale ale contelui Dracula.

Autoritatile locale organizeaza frecvent festivaluri de jocuri si cantece traditionale, dar si spectacole in aer liber, dintre care amintim cele mai importante: Festivalul Bujorului de Munte din localitatea Saru DorneiSerbarile Zapezii din comuna CarlibabaFestivalul Oualelor Incondeiate si Festivalul Pastravului din Ciocanesti. O parte din timpul liber petrecut la Vatra Dornei trebuie neaparat dedicat descoperirii manastirilor reprezentative ale Moldovei Medievale, remarcabile datorita vechimii, picturilor murale si arhitecturii lor, incluse in patrimoniul UNESCO, cum ar fi: VoronetHumorSucevita si Putna.