Cod vestimentar, restrictii privind alcoolul si amenzi consistente

Vremurile in care turistii ajunsi pe plaja isi puteau exprima dorinta de a petrece fara inhibitii au apus. Este important de stiut faptul ca plajele din Spania apartin de municipalitati, astfel ca aceste institutii pot reglementa individual utilizarea zonelor. In aceeasi masura, exista reguli distincte in diferite parti ale Spaniei. In urmatoarele randuri vom trece in revista cateva dintre acestea.

Tururile ghidate

In Barcelona, tururile ghidate au un numar maxim de participanti. Pe strazile inguste din centrul orasului, limita este de 15 turisti, in timp ce in alte zone poate ajunge la 30. Megafoanele sunt interzise, date fiind plangerile localnicilor cu privire la zgomot. In interiorul atractiilor populare, numarul permis al persoanelor este de la 3 pana la 8. Tururile ghidate trebuie sa se deplaseze intr-un anume sens si pot folosi pana la maximum 24 de strazi. In momentul in care ghidul doreste sa se opreasca, sa explice anumite puncte ale turului, este nevoie sa o faca intr-o zona spatioasa care sa permita trecerea pietonilor.

Urinarea in mare

De exemplu, in Vigo, orasul galician de pe Coasta Atlanticului, pentru gestul de a urina in mare amenda este de 750 de euro. Infractiunea este descrisa „evacuare fiziologica pe plaja sau in mare”, fiind incadrata in categoria celor minore, cu o mentiune dura: „incalcare a normalor sanitare si de igiena”. Masurile ar putea fi preluate si impuse in mai multe zone ale tarii.

Barurile de pe plaja

San Juan este sarbatorit de-a lungul coastei spaniole in luna iunie, cu foc de tabara pe plaja si artificii, urmate de petreceri. Insa, in unele parti din Nord-Estul Spaniei, autoritatile au interzis dansul in unele baruri de pe plaja. Intr-un numar restrans de asezari, artificiile au fost interzise pe fondul pericolului declansarii de incendii. Drept dovada, la inceptutul lunii, pompierii s-au luptat cu o serie de incendii izbucnite din aceasta cauza.

Spalarea cu sapun si sampon

Spalarea cu sapun si sampon la dusurile de pe plaja sau in apa marii este strict interzisa pe toate plajele Spaniei. Amenda pentru aceasta infractiune ajunge la 750 euro.

Tricouri ale echipelor de fotbal si costume de baie

In Palma de Mallorca, satui de comportamentul inadecvat al turistilor care, in patima competiei sportive preferate, consuma bauturi alcoolice peste masura, proprietarii de restaurante refuza servirea turistilor imbracati in tricouri ale echipelor de fotbal.

De asemenea, costumele de baie si articolele cumparate de la vanzatorii ambulanti au fost interzise, dupa ce proprietarii au impus un cod vestimentar. In egala masura, turistilor la bustul gol li se va refuza serviciul.

Limite pentru consumul de bautura si ofertele all inclusive

Intr-un efort de a elimina gesturile deplasate cauzate de betie, ofertele all inclusive au limita a sase bauturi pe zi. In trecut, pachetele de vacanta all inclusive au insemnat consumul nelimitat de alcool, atragand dupa sine haos. Regulile, care se aplica in Magaluf, Palma de Mallorca si parti din Ibiza interzic, de asemenea, vanzarea de alcool intre orele 21:30 și 8:00.

Foc de tabara si gratar pe plaja

Aceste distractii in aparenta inocente pot aduce o amenda de 1500 de euro in San Petro del Pinatar, o statiune din Marcia, in Sud-Estul Spaniei. In alte zone, precum Salobrena, gratarul pe plaja atrage dupa sine o amenda de pana la 3000 euro.

Camping pe plaja

In multe regiuni ale tarii, petrecerea noptii pe plaja este complet interzisa, iar in zone precum Valencia, amenda ajunge la 1500 euro.

Mucuri de tigara, coji de seminte si muzica la boxe

Multe plaje impun o atentie suplimentara la ceea ce turistii lasa in urma lor. Aruncarea in nisip a mucurilor de tigara, cojilor de seminte si a altor resturi sau deseuri, dar si utilizarea de echipamente de sonorizare ridicata pot aduce, in functie de gravitate, amenzi de pana la 900 euro.

Sport pe nisip

Pe anumite plaje, jocurile cu bata, paleta, mingea si alte echipamente sportive sunt permise doar in zone destinate. In Malaga, activitatile de acest tip sunt acceptate numai desfasurate la o distanta de 6 metri sau mai mult de alti turisti aflati pe plaja.

Sporturi acvatice

Mino, o alta statiune din Galicia, interzice sporturile nautice dupa 10 dimineata, insa permite inotul pe plaja.

Plimbarea pe strada in bikini si slip

Barcelona, Malaga si Palma de Mallorca interzic turistilor sa mearga pe strada in costume de baie sau fara tricou ori camasa. Nerespectarea acestei reguli poate aduce o amenda de 300 euro.

Nudismul

Dezbracarea in afara plajelor dedicate este considerata infractiune, iar amenda ajunge la 750 euro.

Plimbarea cainelui

Vara, accesul cu cei mai buni prieteni ai omului nu este permis pe majoritatea plajelor din Spania, cel putin dupa o anumita ora.

Jet ski

In prezent, sunt permise, insa pe Costa Tropica, in largul Coastei Granada (Sudul Spaniei), 1000 de localnici au semnat o petitie pentru a obtine interzicea jet-skiurilor. Motivul principal este zgomotul provocat, ce ar distruge linistea plajelor. Profitand de cauza, Asociatia Ecologica „Amigos del Mar” a lansat o campanie de lunga durata pentru oprirea folosirii acestor ambarcatiuni.

Referinte: