Suncuius este o municipalitate romaneasca din judetul Bihor, din Transilvania, din regiunea istorica Crisana si din regiunea de dezvoltare Nord-Vest.

Municipiul Suncuius este situat la estul Judetului, in partea de sus a Crisului Repede, in Muntii Padurea Craiului, la 22 km sud-est de Alesd si 61 km la est de Oradea, capitala judetului.

Municipalitatea este formata din urmatoarele patru sate, nume maghiar:

 • Balnaca, Körösbánlaka;
 • Balnaca Grosi, Körösbánlakai erdö;
 • Suncuius, Vársonkolyos, sediul municipalitatii;
 • Zece Hotare, Rev tizfalu.

Municipalitatea, care a apartinut Regatului Ungariei, si-a urmat, prin urmare, istoria.

Dupa compromisul din 1867 intre austrieci si maghiari din Imperiul Austriac, principatul Transilvaniei a disparut si, in 1876, regatul Ungariei a fost impartit in judete. Suncuius integreaza judetul Bihor (Bihar vármegye).

La sfarsitul Primului Razboi Mondial, Imperiul Austro-Ungar a disparut, iar municipalitatea s-a alaturat Romaniei Mari la Tratatul de la Trianon.

In 1940, in urma celei de-a doua ratificare de la Viena, a fost anexata de Ungaria pana in 1944. A reintegrat Romania dupa al doilea razboi mondial la Tratatul de la Paris din 1947.

Suncuius este situat pe ruta DJ 108 regional si este conectat la Balnaca si Bratca si Vadu Crisului si DN1 national Oradea-Cluj-Napoca spre vest.

Zona e foarte curata, sunt cosuri de gunoi la tot pasul, indicatoare turistice ce nu te lasa sa te ratacesti, banci din lemn pe care sa poposesti, locuri special amenajate pentru picnic si atractii turistice puse in valoare.

Cai de transport

Din punct de vedere al infrastructurii, comuna are legatura cu Drumul European E60 si cu linia de cale ferata Oradea – Cluj Napoca. In ceea ce priveste reteaua de drumuri, in comuna sunt :

 • doua drumuri judetene: DJ 764 Alesd – Beius si DJ 108-I Tileagd – Bratca;
 • si cinci drumuri comunale (DC) respectiv DC 177 Suncuius – Zece Hotare (ce face legatura intre cele 2 drumuri judetene), DC 273 Balnaca – Balnaca-Grosi, DC 36 Corn – Carmazan, DC 38 Topile (DC 177)- Pojorata si DC 165 Balnaca-Chiramas.
 • Lungimea totala a drumurilor in comuna este de 48 km.

Atractii turistice

 • Suncuius, biserica ortodoxa din 1908; a fost construita in 1934 si se afla sub patronajul Episcopiei Oradea.
 • Valea si defileul Crisului Repede; Defileul Crisului Repede reprezinta o arie naturala de importanta floristica (plante vasculare prezente cu specii de cormofite: feriga, specii de equisetatae: coada calului), faunistica (prin prezenta speciilor de mamifere: lup, caprioara, mistret, vulpe, iepure; pasari, reptile si pesti); si geologica datorita calcarelor din defileu si a pesterilor incluse in rezervatie.
 • Pesterile (Pestera) din Vantului (cea mai mare Romania, 47 km lungime), Unguru Mare, Batranului

Pestera Vantului este cea mai mare pestera din Romania, cu o lungime totala de 47 km. Situandu-se la o distanta de 50 km de Oradea si 100 km de Cluj-Napoca, accesul se poate face fie pe drumul asfaltat DJ 764C, 11 km de la DN 1 (E60), fie pe calea ferata (statia CFR Suncuius).

Intrarea naturala in Pestera Vantului este situata la cca. 2 km SE de localitatea Suncuius, in versantul stang al vaii Crisului Repede, deasupra izvorului din Poiana Franturii. Deoarece galeria de acces era foarte stramta si greu accesibila a fost blocata si s-a deschis o intrare artificiala cativa zeci de metri distanta, la nivelul activului.

Galeriile s-au dezvoltat pe patru nivele, dintre acestea cel inferior este activ, pe aceasta paraul subteran o modeleaza continuu prin actiunea ei coroziva si eroziva, iar celelalte trei nivele superioare sunt fosile. Galeriile principale sunt: Galeria Activa, Etajul I, Etajul II, Galeria Alba, Galeria Rosie, Galeria cu Lacuri. Galeriile laterale sunt: Galeria 7 Noiembrie, Galeria 1 Mai, Galeria Moravek, Galeria Mikulas, etc. Un lucru specific pentru Pestera Vantului o constituie meandrele, care in unele locuri ajung si la 25-30 m inaltime oferind o imagine impozanta. Majoritatea salilor s-au format la intalnirea a doua falii, sau ca urmare a prabusirilor din zona faliilor. Asa sunt Sala Titanilor, Sala Mare, Amfiteatrul, Sala Neagra, Sala Ascunsa. Si puturile aflate in pestera sunt de origine mixta, unele formate pe brecie de falie, iar altele s-au format pe diaclaze. Rolul lor este important deoarece fac legatura intre cele patru nivele de dezvoltare a pesterii. Cele mai importante puturi sunt: Casa Scarilor, Putul Greu, Putul Bükki, Putul Bagaméri, Putul din sistemul Torpilei. In comparatie cu marimea pesterii formatiunile sunt putine, totusi pe alocuri intalnim stalactite, stalagmite, coloane, draperii, coralite, scurgeri parietale, gururi, cristale de CaCO3 multiforme (helictite), cristale de aragonit si gips cu forme florale (anthodite), monocristale. Vizitarea se poate face numai cu insotire din partea clubului custode pe baza unei planificari prealabile.

Pestera Unguru Mare este potrivita pentru copii. Impresioneaza turistii prin deschiderea pe care o are la intrare: 33 de metri latime, pe 22 inaltime. Este o pestera din care aproape lipsesc cu desavarsire formatiunile, ea fiind locuita pana in secolul al VI-lea inainte de Christos.

Legenda spune ca un roman si un ungur mare se bateau in zona, iar ungurul  s-a ascuns in pestera, aceasta fiind pestera lui. Oamenii locului sustin insa cu totul altceva.

Zona respectiva apartinea acestei familii, familie care avea doi baieti. „Terenul de sus, unde se afla si pestera Unguru Mare, i-a revenit baiatului mare, in timp ce terenul de jos, unde e pestera Unguru Mic, a fost a baiatului mic. Se spune ca pesterile comunicau intre ele, candva, dar acum nu mai comunica. Pestera are o lungime de peste 800 de metri, 400 dintre acestia fiind vizitabili. Este o pestera fara formatiuni, o pestera ce a fost locuita. Vreme de doua secole, acolo a ars focul fara sa se opreasca.

Ajunsi la capatul primei sali, vei putea admira a cascada si asta pentru ca firul subtire de apa ce curge prin pestera se prelinge peste pietre albe. Pestera continua cu o sala care este considerata a fi o cetate, unde se ascundeau aparatorii. De-a lungul vremii, acolo au fost gasite varfuri de sulita si topoare de piatra.

Lungimea traseului turistic este de 200 de metri. Pestera se poate vizita zilnic intre orele 10:00-18:00, cu tariful de 5.00 RON pentru copii si 12.00 RON pentru adulti, cu exceptia perioadei intre 1 noiembrie si 1 aprilie pentru a proteja populatiile de lilieci care hiberneaza aici. Vizita pesterii dureaza aproximativ 30 de minute.

Pestera Batranului este situata in muntii Padurea Craiului, subunitate a muntilor Apuseni. Poti vedea atat galerii mari, cat si stramtori, zone unde trebuie sa cateri, multe formatiuni, un curs de apa subteran dar si fauna cavernicola diversa.

Acces rutier: din localitatea Alesd continuati spre satul Astileu si apoi spre satul Tomnatic pe drumul judetean 764 (in directia Rosia). Daca nu aveti pe cineva cu voi care sa stie accesul pana la pestera, este destul de greu sa o gasiti.

Zona nu este foarte cunoscuta si accesul pana la pestera este nesemnalizat. Cea mai sigura varianta este sa intrebati localnicii, in general ei stiu unde se gaseste pestera.

Acces: pe marcaj turistic banda albastra + punct rosu –> se urmareste marcajul punct rosu pornind din localitatea Vadu Crisului. Dupa ce poteca trece de pestera Caprei si Pestera Deventului marcajele se bifurca si noi continuam pe marcaj banda albastra.

Atentie, poteca nu este foarte bine marcata. Timpul necesar pentru a ajunge la pestera este mare, circa 2 ore. Drumetia, nu este cea mai buna solutie de a ajunge la pestera.

Acces in pestera Batranului: pentru a putea intra va trebui sa obtineti toate cele trei avize care se cer prin legislatia Romaniei

 • autorizatie de la Comisia Patrimoniu Speologic;
 • aviz Centrul de Arii Protejate si Dezvotare Durabila Bihor (CAPDD) care este custodele sitului in perimetrul caruia se afla pestera;
 • aviz de la Salvamont Salvaspeo Bh.

Daca vrei sa mergi singur, ai nevoie de: salopeta, casca cu sistem de iluminat, cizme + manusi, ham speologie, dispozitiv coborare, lonje, blocatoare folosite la urcare pe coarda.

Daca mergi in grup, aveti nevoie de: coarda de 25m, 3 plachete cu verigi (sau carabiniere), 2 bucle de chinga sau dinema. Echiparea consta intr-o mana curenta de acces si o verticala de 8m nefractionata. Spiturile sunt in stare buna.

Pestera Batranului este preponderent orizontala, usor descendenta pe tot parcursul galeriei principale, exceptand intrarea.

Intrarea principala poate fi considerata cea de jos, care este de altfel si mult mai accesibila ca si dimensiuni. Intrarea de sus este o galerie mai stramta care poate pune probleme persoanelor mai corpolente.

Inainte sa vizitezi pestera, recomandat este sa verifici prognoza meteo, deoarece ploile si topirea zapezii pot bloca accesul in pestera.

Deoarece exista in pestera zone destul de stramte, este recomandat sa fii claustrofobic. In zona de tavan s-ar putea sa vezi una din coloniile de lilieci. Incearca sa nu-i deranjezi. Sunt multe prize pe perete, asa ca nu va fi dificil sa te descateri cand ajungi la sarituri in pestera. Pestera se termina cu un taras de circa 300m, parcurgerea lui fiind periculoasa din cauza riscului de inundare in caz de viitura. In timpul vizitei se va face tot posibilul pentru a nu deranja vietuitoarele care traiesc in pestera. Nu este recomandat sa pui lumina pe lilieci, sa faci galagie cand esti in apropierea lor sau sa intri in pestera in grupuri mari.

Unul din cele mai vizitate puncte turistice este Tabara Suncuius. Tabara functioneaza de aproape 50 ani si le ofera conditii decente elevilor ce vin din toata tara. In tabara din defileul Crisului Repede ti se ofera tot soiul de activitati: de la rafting, catarari pe stanca, drumetii, tiroliana pana la vizitarea pesterilor. Marea majoritate a copiilor din zona Bihorului si pretutindeni au fost macar o data in Tabara Suncuius, inclusiv tineri si adolescenti, deoarece este o zona foarte cautata si 1 Mai. La Suncuius este Vama Veche a Ardealului. Poti face tiroliana si escalada. Pentru un tarif incepand de la 67 RON/pe zi, copii trimisi in Tabara Suncuius, au 3 mese pe zi si cazare. Tabara de la Suncuis functioneaza inca din 1969 si era folosita de sportivii care veneau in cantonament in zona. Din 1995 a fost deschisa si elevilor.

Daca tot esti prin zona, nu poti pleca fara sa vizitezi si Vadu Crisului.

Cea mai mare parte din suprafata a localitatii se desfasoara in spatiul montan al Muntilor Padurea Craiului. Alcatuit din calcare, relieful dezvoltat pe aceste formatiuni de roca este cel carstic. Pitorescul reliefului carstic este dat de numeroase pesteri: Pestera Vadului, Pestera Matulina, Pestera Carbunarilor, Pestera Umeda, Pestera Mica, Pestera Mare, Pestera Deventului, Pestera Caprei.

In zona se poate practica raftingul, escalada clasica si sportiva, canioningul si speologia.

Ma intrebi unde te cazezi?

Pentru a iesi din monotonia de oras, cu un peisaj superb, te poti caza la Casa Deruleni la tariful incepand de la 29 EUR/camera/noapte. Ai acces la gradina, la internet WiFi, terasa si parcare privata gratuita. Toate camerele pensiunii au baie privata. Zona este foarte populara pentru ciclism, iar Casa Deruleni ofera un serviciu de inchiriere de biciclete.

La doar 45 de minute, iti recomandam si Pensiunea Mihaiu Sasului. Aceasta pensiune are o piscina sezoniera in aer liber si vedere la munti, iar oaspetii pot lua masa la restaurant.Toate camerele includ TV cu ecran plat si baie privata. Receptia proprietatii este disponibila nonstop. Tairf incepand de la 33 EUR/camera/noapte. Daca vii cu familia, este ideal pentru familii cu copii si nu numai. Mancarea este intotdeauna foarte buna si proaspata, micul dejun este bio, cu produse naturale, locale.

Pensiunea Tarina este situata in Suncuius, inconjurata de peisaje montane pitoresti, trasee de drumetii si raul Crisul Repede, unde se poate face rafting. Exista acces gratuit la internet Wi-Fi.

Camerele au TV si baie comuna. Pensiunea Tarina ofera si o casa cu o bucatarie si o baie privata cu dus si articole de toaleta gratuite.

Poti avea acces la bucataria comuna utilata complet, cu zona de luat masa. Exista magazine si restaurante la 200 de metri.

Pensiunea Tarina are o masa de biliard gratuita si ofera servicii gratuite de transfer de la si la gara aflata la 500 de metri.

Pesterile Unguru Mare si Vadu Crisului sunt la 3 km de proprietate. Tarif incepand de la 25 EUR/camera/noapte.

Nu trebuie sa ratezi Cascada Vadu Crisului, care se afla intr-un cadru natural deosebit de pitoresc din Muntii Padurea Craiului, pe malul stang al Crisului Repede, aproape de intrarea in pesterea Vadu Crisului.

Apa ce iese din Pestera Vadu Crisului, realizeaza ultima minune naturala, Cascada Vadu Crisului, o cadere de 9 m, care ajunge intr-un bazin spectaculos sapat de apa in calcar si pe urma ajunge in Crisul Repede.

Se poate ajunge la baza cascadei, urmand o carare destul de abrupta, de unde se poate admira de aproape caderea de apa. Cascada poate fi admirata si de cei ce calatoresc cu trenul pe ruta Oradea-Cluj.

Se poate ajunge la cascada:

– cu trenul pana la halta Pestera pe ruta Cluj-Oradea

– cu trenul pana la Vadu Crisului sau Suncuius si pe urma pe jos pe langa calea ferata (2 km), pana la halta Pestera.

– Cu masina dinspre Vadu Crisului: iti poti lasa masina langa terenul de fotbal din Vadu Crisului si pe urma mergi pe calea ferata sau urmezi noul traseu turistic Cerc Rosu.

– Cu masina dinspre Suncuius: iti poti lasa masina in fata garii din Suncuius si pe urma pe jos pe langa calea ferata (2 km), pana la halta Pestera.

Nu ti s-a facut foame dupa atata drumetii si catarari? Eu cred ca DA! Nu-ti face griji, deoarece oriunde te-ai caza, peste tot poti degusta din cultura gastronomica din Ardeal, cea bogata a romanilor combinat cu picanteria maghiarilor.

Evenimente

 1. Suncuius Festival – luna Mai
 2. Sarbatoarea recoltei – luna Septembrie
 3. Targul de la Vama Sarii la Vadu Crisului – luna Mai
 4. Gigahertz Music Festival – luna Iulie