Prezentare generala

Padis se afla in Parcul Natural Apuseni din Muntii Apuseni si  este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Romania datorita reliefului carstic remarcabil atat ca intindere, cat si ca amploare si varietate a formelor. Descoperit in anii 1800, astazi  Padisul a ajuns vestit in toata tara si nu numai.

Solicita o oferta acum!

Se afla la o altitudine medie de 1.200 m si prezinta un platou strabatut de o ampla retea hidrografica alcatuita din paraiele PonorParaul SecValea Izvorul Ursului, Valea ArsuriiGarjoabaValea Boghii Valea RenghiiValea TranghiestiRadeasaValea GalbeneiValea Bulzului si un relief cu ponoare (doline), abrupturi stancoase, pesteri, avene, maguri, chei si poiene.

Pentru a ajunge la Padis din Oradea – datorita lucrarilor de sosea -in acest moment varianta ideala este pe traseul: Oradea-Lazareni- Rabagani-Beius-Sudrigiu-Pietroasa-Boga-Padis.

Din directia Cluj te sfatuim sa alegi ruta Bucea-Borod-Rosia-Beius-Sudrigiu-Pietroasa-Boga-Padis.

Atractii turistice

Ce vei putea face in regiunea turistica Padis? O multime de lucruri….

 • ai ocazia sa faci drumetii prin imprejurimi
 • sa vizitezi pesteri din zona (unele sunt de o dificultate mica si pot fi vizitate chiar si cu copii)
 • sa-ti potolesti setea cu apa rece ca gheata din izvor si  foamea cu afine si fragi culese de pe marginea potecii
 • ai posibilitatea sa pescuiesti si sa inoti in raul Somesul Cald, eventual sa participi la vanatoare daca esti amator

Dar hai sa vedem mai exact unde anume trebuie sa ajungi neaparat

Complexul carstic Cetatile Ponorului este un fenomen carstic unic din Romania: cu doline, pestera, tuneluri subterane, cascade, balcoane suspendate deasupra haului rusbankinfo.ru.

Cascada Bohodei –  este situata pe valea Aleului; cu o inaltime de 80 m este cea mai mare din Muntii Apuseni. 

Cheile Galbenei, Piatra Galbenei

Urcand pe Varful Carligati o sa ai parte de o priveliste impresionanta asupra Padisului

Poiana Ponor – unicitatea locului este data de prezenta sorburilor – orificii stramte acoperite cu nisip fin aflate in patul raului – prin acestea se scurge apa adunata

Cascada Bulbuci  se afla pe valea cu acelasi nume, afluent de stanga al Vaii Boga. Aici apa cade in doua trepte, lungimea totala a cascadei fiind de 30 de metri

Sunt foarte multe pesteri si  avene in zona:

Pestera Cetatile Ponorului ( are tuneluri subterane inundate, cascada)

Ghetarul Focul Viu (la amiaza razele soarelui patrund in pestera printr-un horn luminand stalagmitele ca si cum acestea ar lua foc)

Pestera din Valea Galbenei (tunel subteran de 100 metri)

Pestera Sura Boghii (se afla sub Pietrele Boghii)

Pestera de la Izbucul Ursului

Pestera Cetatea Radesei (sali mari, hornuri – avene, canion la iesire)

Avenele din platoul carstic Lumea Pierduta

Pesterile din bazinul Groapa de la Barsa (Zapodie, Neagra, Ghetarul de la Barsa)

Ghetarul Bortig (al doilea, ca marime, din Romania)

Pesterile din Circuitul Somesului Cald (Honu, Uscata – sala uriasa, Tunelul Mic)

Pestera Caput (aici se aduna apa din zona, galerie descendenta in trepte, cascade pe 2000 metri)

Pestera Padis (galerie descendenta)

Stana de Vale

Este situata la o altitudine de 1102 m in muntii Vladeasa, la circa 70 km de Oradea pe DN 76 pana la Beius si apoi la stanga spre Budureasa. Este punct de plecare spre multe obiective, cum ar fi:  varful Poieni,  cascada Moara Dracului, cascada Saritoarea Iedutului sau pestera Meziad.

Iarna se amenajeaza aici chiar si o mica partie de schi. Poti face tubing, exista partie baby schi si teleschi pentru adultii. Se pot inchiria si sanii.

Pestera Ursilor este probabil cea mai renumita pestera din zona de vest a tarii. Si-a primit numele dupa  fosilele ursului de caverna gasite in pestera. Acesta a disparut in urma cu 15 000 ani.

Unde ne cazam

 • Pensiunea & Camping Turul din Remetea are preturi accesibile atat pentru cazare cat si la mancare. Se afla la 25km distanta de Pestera Ursilor, la 40 km de Padis si la 10km de Pestera Meziad.
 • Cabana Cetatile Ponorului se afla in Parcul Natural Apuseni la o altitudine de 1100 m. Amplasarea  este ideala pentru vizitarea principalelor trasee turistice din zona. Administratorii cabanei promoveaza ecoturismul si indruma turistii sa faca tot ce le sta in putinta pentru protejarea si conservarea naturii, respectiv diminuarea impactului negativ asupra mediului socio-cultural.
 • Cabana Scarita are capacitate de 18 locuri, repartizate in 5 camere cu bai proprii, cu 2 si 4 paturi si bucatarie utilata. Este renovata si amenajata ca si cabana turistica din 2012.
 • Pensiunea La 5 Casute este situata in inima Padisului, intr-o zona linistita unde te poti relaxa impreuna cu familia si cu prietenii.
 • Te poti caza intr-una din cabanele/ casutele cu cheie din valea Boghii. Aici vei avea parte de liniste si intimitate insa -in cazul in care ai rezervat doar cazare- va trebui sa te ocupi tu de masa deorece nu exista restaurante in apropiere. Atentie: in vale nu o sa ai semnal la telefon.
 • Iti recomandam apartamentele de la Pensiunea Czárán. Acestea sunt curate si amenajate cu bun gust.
 • Hotel Iadolina si Vilele Izvorul Minunilor sunt situate in Stana de Vale. Hotelul este de 3 stele, ofera si pachete de tratamente. Vilele sunt o alegere optima pentru familii cu copii si/sau grup de prieteni.

Unde mancam

Pe langa restaurantele pensiunilor poti alege sa iei masa pe una dintre terasele amenajate la Padis sau in Camping Glavoi. Trebuie neaparat sa servesti un langos cu smantana si telemea de casa si/sau o clatita cu gem de afine. Nu o sa-ti para rau!

Fii inspirat de Romania! Solicita o oferta de cazare in Stana de Vale!