
Probabil ca despre Sighetul Marmatiei s-au scris si se vor mai scrie nenumarate randuri, dar niciodata suficiente pentru a descrie acest loc incarcat de frumuseti naturale, istorie, cultura, bucurii si drame ale celor care i-au calcat meleagurile.
Asezarea lui, pe cursurile domoale de la confluenta Tisei cu Iza, a facut ca locul sa fie ocupat inca din cele mai vechi timpuri, din epoca bronzului perioada Hallstat, dar prima atestare scrisa a localitatii este la 1326 ca loc de adunare pentru capetenii din Tara Maramuresului. Ca dovada a importantei asezarii sta biserica construita in sec XIII, care a fost pe rand: ortodoxa, catolica si in final reformata.
Nu numai conflenta raurilor da orasului o pozitie privilegiata, ci si pozitionarea lui intre 5 vai: Valea Izei, Valea Mare, Valea Tisei, Cosau si Valea Viselor.
Aceasta pozitionare a dus in timp la dezvoltarea urbana a zonei, iar pe la mijlocul secolului XIV Sighetul Marmatiei era un infloritor centru unde activau nu mai putin de 14 bresle de mestesugari si comercianti. Privilegiile de care se bucura Sighet sunt intarite si de imaprtul Leopold I in 1659 cand acesta acorda orasului “Capul de Bour” ca drept de stema.
Orasul ramane sub influeta imperiala austriaca ( in 1816 limba oficiala era germana si erau afisate pe cladiri insemnele imperiale Vulturul cu doua capete) si abia in 1860 este infinata asociatiunea pentru cultura poporului roman din Maraures.
ACCESUL
Accesul se face pe drumurile: DN19 dinspre satu Mare, DN18 dinspre Baia Mare prin Pasul Gutai, DN17C dinspre Bistrita-Nasaud si DN18 dinspre Suceava prin Pasul Prislop.
Atractii turistice
Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei este, probabil, cel mai cunoscut si vizitat obiectiv din Sighetul Marmatiei. Locul are o incarcatura dramatica; in aceasta cladire a functionat din anii 1950 pana in 1977 inchisoarea regimului comunist pentru detinuti politici. Dintre cele mai cunoscute victim ale tortionarilor de aici se numara: Iuliu Maniu ( unul dintre faptutorii Marii Uniri de la 1918), cardinalul Iuliu Hossu ( erou al Marii Uniri de de la 1918) , Gheorghe Bratianu, Ioan Suciu si multi alti fosti ministri, academicieni, economisti, politicieni si preoti sau episcopi romano-catolici si Greco-catolici.
Din 1994 fosta inchisoare a fost transformata in Muzeu, primul din lume dedicat victimelor comunismului.
Muzeul Satului Maramuresan. Pentru cei familiarizati cu Muzeul Satului de la Bucuresti, acesta poate parea, prin comparatie, mult mai mic. Totusi, fiind situat chiar langa centrul orasului, pe deal, intr-un cadru natural de poveste va invitam sa ii faceti o vizita. Intregul ansamblu este ca o rezervatie de monumente taranesti, casele maramuresene rasfirate, stradutele intortocheate si biserica de lemn de la secolul XVI iti lasa impersia ca tocmai ai calatorit in timp, iar locuintele isi asteapta oamenii sa se intoarca de la o zi de munca la camp.
Muzeul Culturii Evreiesti sau cunoscut si sub numele de Casa Memoriala Elie Wiesel – eseist, romancier si dramaturg laureat al Premiului Nobel pentru Pace, care in tinerete a fost deportat impreuna cu familia la Auschwitz de catre regimul horthyst.
Muzeul de Istorie si Arheologie a Maramuresului.
Casa Muzeu “Dr.Ioan Mihalyi de Apsa”.
Cimitirul Vesel de la Sapanta. Situat la numai 15km de Sighet este una dintre cele mai cunoscute si vizitate obiective din Maramures. Cimitirul este faimos pentru crucile sale pictate in culori vii, vesele, pe care sunt scrise versuri, uneori cu tenta umoristica, din viata persoanei respective.
Manastirea Barsana. Situata la numai 23km de Sighet este un loc pe care nu ar trebui s ail ratezi daca ajungi in zona. Locul are o incarcatura spirituala deosebita, iar daca ajungi chiar dumnica vei vedea cum oamenii din zona cinstesc locul mergan la slujba imbracati in frumoasele porturi maramuresene.
Tot ansamblul este o minune arhitecturala de lemn realizata de mesterii populari din zona. Biserica este cea mai inalta biserica de lemn din Romania, turla avand 57m inaltime. A doua biserica de lemn, putin mai mica, este biserica veche de la 1391 si este parte a patrimoniului mondial UNESCO.
Pana in secolul al XIV manastirea a functionat in Valea Slatinei, dar era foarte izolata, fiind departe de orice localitate si locul era greu accesibil. Ultimul voievod al Maramuresului a decis mutarea acesteia pe partea dreapta a Izei.
Invazia tatarilor din 1717 a adus o perioada grea masastirii fiind pe rand arsa, reconstruita si apoi abandonata in 1791. In 1806 maramuresenii din zona au mutat manastirea mai apropae de sat pentru a o proteja de jafuri si distrugere, iar in acelasi loc de gaseste si azi.
Desi a functionat ca biserica si lacas de rugaciune de atunci, abia dupa 1989 s-a reusit reinfiintarea ei ca manastire.
Tot ansamblul (ca un superb parc cu cladiri monahale de lemn asezate pe alei intortocheate pline de flori si verdeata) este compus din: Biserica, Altarul de vara, Staretia, Muzeul de icoane si carte veche Gavril de Barsana, Casa Voievodala, Casele maicilor, Atelierul artistului, Casa duhovnicului, Turnul – clopotnita, Poarta maramureseana, Monumentul funerar, un lac cu un pod de lemn, troite si alei si altele.
Unde ne cazam
Sighetul Marmatiei, si de altfel toata zona Maramuresului, abunda in hoteluri si pensiuni pentru toate gusturile, exigentele si buzunarele turistilor. Toate sunt recomandate, de la cazarea la pensiuni agroturistice ( casele localnicilor) pana la hoteluri.
Daca este sa amintim cateva dintre ele acestea ar fi:
Hotel Gradina Morii 4*– probabil cel mai cunoscut hotel din Sighet. Situarea lui este una deosebita, la capatul parcului Gradina Morii si la poalele Dealului Solovan. Decorul este unul rustic, cu mult lemn, camerele sunt foarte comfortabile si doate cu tot ce trebuie pentru un hotel de 4*. Restaurantul ofera si preparate inernationale, dar cele traditioanale sunt cele pe care ar trebui sa le incerci. Balmosul de la restaurantul Gradina Morii este unul dintre cele mai bune din zona.
La parterul hotelului exista si un mic magazin cu suveniruri si produse traditionale executate de mesteri populari din zona.
Motel Perla Sigheteana 4*. Situat la intrarea in oras pe drumul DN19 ofera intimidate si un confort de 4*. Restaurantul serveste preparate traditionale, iar masa o poti servi pe tersa de lemn care are o superba priveliste spre Dealul Cetatii.
Camves Inn 4*. Situat intre Sighet si Sapanta si cu un
comfort de de 3*+ este recomandat celor
care cauta linistie si intimitate in natura. Pensiunea ofera si 2 piscine: una
exterioara si una interioara.
Cabana Floare de Maramures 3*. Daca sunteti in cautare de cazare autentica maramureseana, gazdele de la Floare de Maramures va asteapta cu mare drag. Cabana este decorata numai cu lucraturi traditionale locale. Toate covoarele, stergarele, pernele, asternuturile, scoartele sunt lucrate de femei din maramures. Pastravii din pastravaria gazdelor va vor asigura o cina excelenta.
Pensiunea Casa Iurca 4*. Tot o pensiune traditional-rustica cu
preparate locale, iar in plus ofera program artistic traditional, cu dansuri si
obiceiuri maramuresene, in fiecare seara.
Casa Doina 3*. Situata langa Sighetu Marmatiei, dar putin mai departe de drumul principal oferta un cadru natural de vis. Valea curge prin fata pensiunii, iar dealurile impadurite inconjoara pensiunea. Tot ceea ce mancati la Tanti Doina este gatit de ea, dupa retete vechi si in cea mai mare parte din produsele lor ( legume din gradina, branzeturi din lapte de la vacile propria si carne de la pastori si crescatori din sat). Retele de la Tanti Doina apar in cartea de bucate romanesti a lui Radu Anton Roman, iar acesta a ales sa gateasca pentru emisiunea lui tot la aceasta pensiune.
Unde mancam
Locatiile cu cea mai buna mancare sunt exact pensiunile si hotelurile unde ne si cazam. Toata zona ofera posibilitatea de a lua masa, si chiar daca nu sunteti cazati la o anumita pensiune puteti sa mergeti sa anuntati gazdele sa va astepete la masa. Cu siguranta nu veti fi dezamagiti.
Evenimente
Festivalul Datinilor si Obiceiurilor de Iarna ( in perioada sarbatorilor de iarna)
Primirea plugusorului si a colindatorilor la Sighetu Marmatiei (27 decembrie)
Festivalul Medieval Aeternus Maramoroslensis ( septembrie)
Targ de Arta Popolara ( mai multe perioade)
Zilele Culturii Iudaice la Sighet si Hanukkah Festival
Sambra Oilor – obicei local foarte apreciatin toate satele maramuresene
Festivalul de Nunti de la Vadu Izei
Sarbatoarea cositului si a placintelor
Tabara de sculptura, pictura si ceramica Sighet
Zilele orasului Sighet
Festivalul Castanelor ( Baia Mare)