
Sibiu, capitala judetului cu acelasi nume, se afla in sudul Transilvaniei in tinutul misterios de “dincolo de padure”. Istoria acestor locuri se impleteste cu legenda, ambele fiind pe masura bogatiilor culturale si naturale.
Primele urme de locuire umana sunt mai vechi de 8000 de ani. Muntii si padurile ascund ruine ale fortificatiilor dacice si romane, iar pe dealuri strajuiesc cetati si biserici medievale.
Orasul Sibiu era cunoscut in vremea romana sub denumirea de Cibinium si mentionat documentar pentru prima data sub numele de Hermannstadt in 1223. Principalele activitati ale locuitorilor, comertul si mestesugurile l-au transformat intr-unul din cele mai prospere orase din aceasta zona a Europei. Municipul Sibiu a fost capitala Transilvaniei in secolele XVII si XVIII. Peste timp, in 2007, a fost Capitala Cultural Europeana alaturi de Marele Ducat de Luxemburg. De-a lungul istoriei Sibiul a fost si un important centru bisericesc, de educatie si de cultura. In prezent este un centru major de turism datorita simtului medieval al orasului, istoria fascinanta si peisajul minunat din imprejurimi.
La Sibiu au fost atestate prima scoala, primul spital, prima farmacie, prima biblioteca, prima librarie, primul calendar, primul muzeu, primul pod de fonta, prima banca cu capital romanesc, prima fabrica de bere, prima hidrocentrala, prima gradina zoologica, primul cinematograf in aer liber din Romania. Prima arhiva din Romania s-a deschis tot la Sibiu, iar primul ansamblu folcloric din tara s-a infiintat tot aici. Sibiul se mandreste si cu faptul ca aici este atestata prima tipografie din Transilvania, unde s-au tiparit prima carte in limba romana din Ardeal si primul ziar din Transilvania. Prima statiune montana a fost Paltinisul (si la cea mai inalta altitudine 1442 m). Sibiul a fost, de asemenea, primul oras din Transilvania care a fost iluminat cu curent electric si tot aici s-a introdus pentru prima data in Transilvania un mijloc de transport electric. Conrad Haas a experimentat in zona Sibiului prima racheta in trepte din lume.
La Sibiu poti ajunge cu
masina personala, trenul sau avionul. Daca optezi pentru masina, sunt aproximativ
280 km de la Bucuresti, fie pe Valea Oltului fie pe Valea Prahovei.
Orasul Sibiu are 4 gari, fiind astfel cel mai important nod de cale ferata din
Transilvania si un aeroport pe care opereaza atat curse interne cat si
internationale (Tarom, Blue Air, Lufthansa, Austrian Airlines, Wizz Air)
ATRACTII
Strada Cetatii – construita in perioada medievala, ca drum de legatura intre turnurile de aparare ale orasului, in prezent strajuita de Turnul Archebuzierilor, Turnul Olarilor si Turnul Dulgherilor
Turnul Sfatului – ridicat in sec XIII ca turn de poarta al incintei a doua de fortificatii. Ceasul turnului strajuieste trecutul si prezentul orasului a carui panorama poate fi admirata de la ultimul nivel dupa ce urci cele 141 de trepte ale turnului.
Biserica Parohiala Evanghelica “Sfanta Maria” – ridicata in sec XIV pe locul unei vechi biserici din sec XII. Cu o inaltime de 73 de m turnul este cel mai inalt din Transilvania iar cele 4 turnulete de pe colturi sunt semn ca orasul avea dreptul de condamnare la moarte.
Podul Minciunilor – o pasarela pietonala ridicata in 1859 fiind unul dintre primele poduri de fonta din Romania. Legenda spune ca podul ar avea urechi si la auzul unei minciuni geme din toate incheieturile, gata sa se prabuseasca sub greutatea neadevarului.
Piata Mare – atestata documentar in 1366. Din Evul Mediu aici se desfasurau cele mai importante evenimente legate de viata cotidiana a orasului. Sub piata s-au descoperit depozite de grane din sec XV care pot fi vazute prin hublourile de sticla montate la suprafata. In prezent, cele mai importante evenimente culturale ale orasului se desfasoata in Piata Mare.
Palatul Brukenthal – construit intre anii 1778-1788 in stilul barocului tarziu. Cladirea a fost resedinta baronului Samuel von Brukenthal guvernatorul Transilvaniei la acea vreme. Astazi adaposteste minunate galerii de arta europeana si romaneasca precum si o biblioteca impresionanta de incunabule si carte rara. Este cel mai vechi muzeu din Romania dar si primul admis in Clubul de Excelenta The Best in Heritage si cel mai mare din sud-estul Europei.
Pasajul
Scarilor – construit in sec XIV din piatra si caramida
pentru a asigura aceesul intre Orasul de Sus si Orasul de Jos si facea parte
din cea de a treia centura de fortificatii a orasului. La baza scarilor se afla
cel mai vechi restaurant din Romania – “Butoiul de Aur”; Piata Aurarilor – cel mai
romantic loc din Sibiu. Pasajul Aurarilor porneste de sub turnul casei din
Piata Mica, din Orasul de Sus si coboara in trepte spre Piata Aurarilor din
Orasul de Jos.
Muzeul
Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA – unul
din cele mai mari muzee in aer liber (96 hectare) unde gasesti creatii ale civilizatiei populare tradionale, pre
industriale romanesti, dar si case, ateliere si cladiri.
Gradina Zoologica –cea mai veche si mai mare gradina zoo din Romania, aflata in Padurea Dumbrava Sibiului
CAZARE
Hotel Marabella 3* – hotel central situat in apropiere de Turnul Sfatului, ofera 17 camere duble si familiale si mic dejun
Hotel Teatro 3* -hotel centralcochet amenajat intr-o cladire istorica, cu o terasa generoasa pentru centrul Sibiului. Aici poti savura meniul care trece prin bucataria romaneasca, italiana si central-europeana, echilibrat si interesant prezentat. Interesanta este sectiunea dedicata „Sibiu Regiune Gastronomica Europeana 2019”, cu reinterpretari ale bucatariei transilvanene.
Hotel The Council 4* – Cladirea hotelului construita la inceputul secolului XIV, a fost prima primarie a orasului Sibiu, pana la inceputul anilor 1700. Hotelul ofera camere luxoase cu un aer ce se potriveste perfect cu frumusetea Sibiului Medieval, utilate modern
Art Hotel 4* – un hotel cu arhitectura unica pe strada Centumvirilor, una din cele mai pitoresti strazi din centrul orasului numita in trecut “Spinarea Cainelui” datorita formei sale arcuite.
Pensiunea Artisans Boutique Villa 5* – situata in centrul istoric in Piata Aurarilor, este un loc in care se pastreaza aerul boem al vremurilor clasice in care accentul era pus de maestria artizanilor din orice domeniu: desen, pictura, sculptura, muzica sau a faurarilor din lemn, metal sau sticla,
UNDE MANCAM
In 2019 Sibiu a deveni Regiune Gastronomica Europeana. Doar 8 regiuni din Europa au avut pana acum privilegiul sa primeasca aceasta distinctie foarte speciala. Alegerea Sibiului se datoreaza traditiilor gastronomice locale foarte bine pastrate dar si diversitatii influentelor culturale din zona Sibiu. Specificul gastronomic al spatiului urban a fost puternic influentat de mostenirea vestica a populatiei germane, sosite aici din Flandra, zona Rinului, Luxemburg si din Carintia incepand cu secolul al XII-lea. Prin ingredientele folosite – tarhon, chimen, scortisoara, merisoare, rabarbura, prin preparate precum supe cu fructe uscate, sosuri de fructe, sosuri de castraveti, lichioruri, supe dulci si carnati condimentati – bucataria cetatii Sibiului defineste valente comune celei luxemburgheze.
Hermania – restaurant traditional sasesc, cu un semineu autentic si mobilier din lemn, cunoscut in Sibiu pentru ingredientele proaspete, dat fiind ca majoritatea provin din propriile ferme. La plecare, nu uita sa vizitezi micul colt cu delicatese.
MAX – restaurant italian, care are ca punct forte mostenirea istorica a cladirii in care se afla, pusa in valoare printr-o amenajare luminoasa si aerisita. Caramida aparenta alterneaza cu albul simplu din altele, iar tavanul original din lemn confera eleganta. La fel de armonios este si meniul, care include o varietate de clasici italieni: antipasti si cateva supe, paste, pizza, peste si fructe de mare, dar si carne fripta pe piatra.
La Cuptor – Cuptoarele de caramida, sunt elementul central al restaurantului, responsabil de mare parte dintre felurile din meniu, multe de inspiratie franceza si cateva de inspiratie asiatica, cu numeroase produse selectate din zona. Maduva cu sare Maldon e una dintre raritatile sibiene pe care le poti incerca aici, sau cocoselul de ferma rumenit „sub caramida” si insotit de cartofi copti cu un cub surprinzator de inghetata din usturoi negru. Ca desert alege creme brulee servita intr-o coaja de portocala, cu fructe rosii, miere din flori de portocal si gel de portocale.
KoMBINAT – gastro brewery cu multa caramida la vedere pe pereti si un bar care se intinde pana la jumatatea salii. Bucataria e la vedere si ofera un meniu simplu gandit in functie de ingredientele gasite in regiunea Sibiului la producatori locali,sustenabil si organic care propune un neo-romanesc echilibrat, servit alaturi de un pahar de Staropramen rece.
Benjamin Steakhouse & Bar – pentru iubitorii retetelor traditionale americane cu carne de vita provenita de la fermele din apropiere.
Calitatea legendarei Black Angus Beef optim maturata, alaturi de savoarea data de carbunele utilizat de Chefi, garanteaza o experienta de neuitat
EVENIMENTE
Sibiul stie sa se reinventeze iar si iar si atrage turistii dornici sa cunoasca viata cosmopolita ce pulseaza in interiorul orasului. Spectacolele si evenimentele in aer liber dau viata zidurilor cetatii,”ochii orasului” te privesc de pe acoperisurile caselor medievale, miresmele imbietoare ale preparatelor traditionale locale pregatite la targurile cu profil gastronomic te ademenesc.
Sibiu Jazz Festival (prima editie 1974) este cotat drept principala manifestare de acest gen din Romania. Este, de asemenea, singurul festival de jazz din tara membru al EUROPE JAZZ NETWORK, cea mai prestigioasa retea europeana de jazz.
Festivalul International de Teatru de la Sibiu (prima editie 1994) este cel mai important eveniment de gen din Romania si este considerat al treilea ca importanta in Europa. Prin participantii reprezentand tari de pe intreg mapamondul, festivalul si evenimentele sale conexe de prestigiu (Bursa de Spectacole, intalnirea Directorilor de Festivaluri din Centrul si Estul Europei, Spectacole in Cetati si Situri Istorice, Spectacole de Lectura si Teatru Radiofonic, Intalnirea Scolilor si Academiilor de Teatru, Ateliere Specializate) vin cu o oferta deosebit de bogata de spectacole de teatru si dans, animatie stradala si instalatii, lansari de carte, expozitii si concerte desfasurate atat indoor cat si outdoor, in orasul Sibiu si imprejurimile acestuia.
Sibiu Fashion Days (prima editie 2012) – Doua zile dedicate modei: un eveniment ce aduce in Piata Mare a Sibiului cei mai importanti designeri de gen din Romania, branduri consacrate, colectii baroc si momente culturale
Festivalul International de Film Transilvania (TIFF prima editie 2007) este cel mai important festival de film din Romania deschis competitiei internationale. Spectatorii vor mai avea bucuria sa asiste la proiectii in aer liber, concerte speciale si intalniri cu personalitati marcante ale cinematografiei.
Calfele Calatoare (prima editie 2007) – In fiecare vara, calfe calatoare din diferite tari europene vin la Sibiu pentru a lucra impreuna, pentru a realiza un schimb viu de cunostinte de specialitate si experiente profesionale si pentru a colabora cu mestesugari autohtoni. De la mijlocul lui iulie pana spre sfarsitul lui august, in zona dintre Turnul Olarilor si Turnul Dulgherilor, calfe costumate in hainele pitoresti specifice breslelor de care apartin vor munci sub privirile curiosilor la executarea unor obiecte decorate cu motive baroce: sculptura in lemn sau piatra, fierarie, tamplarie si dulgherit, folosind doar mijloace si unelte arhaice ai originale.
ARTMANIA (prima editie 2006)este un festival
asteptat de iubitorii rock-ului greu de calitate, care aduna in fiecare an mii
de spectatori din tara si de peste hotare.
Nume uriase ale genului incendiaza sonor Piata Mare din Sibiu plina de tineri
din toata lumea care se aduna sa-si vada si sa-si asculte trupele-idol. Organizatorii
completeaza festivalul cu concerte de muzica clasica plasate tot in aer liber
cu lucrari din Bach, Vivaldi sau Corelli si cu work-shop-uri despre influenta
baroca in rock-ul contemporan sau in grafica publicitara adiacenta genului.
De asemenea, in cardul festivalului se verniseaza expozitii fascinante de arta
moderna: pictura, grafica, multimedia si instalatii acustice
Festivalul International de Folclor „Cantecele Muntilor” (prima editie 1976)-unul dintre cele mai longevive si mai apreciate festivaluri sibiene, care contribuie la valorificarea traditiilor unor comunitati romanesti si straine. Se organizeaza parade ale portului popular, spectacole, intalniri cu oficialitati, workshop –uri, seri cu specific culinar traditional, expozitii de arta populara cu vanzare.
Festivalul National de Folclor „Ioan Macrea” (prima editie 1999) este singurul festival dedicat ansamblurilor folclorice profesioniste din Romania. Festivalul isi pastreaza specificul traditional, dar identifica elementele de interferenta intre cultura populara si baroc. Timp de trei zile, opt ansambluri folclorice vor reliefa, prin cantec si dans, dialogul dintre traditional si baroc.
Astra Film (prima editie 1993) este primul festival international de film din Romania, se desfasoara in luna octombrie si este o sarbatoare a filmului documentar contemporan.
Festivalul medieval „Cetati Transilvane” (prima editie 2000) – timp de trei zile, cetatea Sibiului este transformata intr-o veritabila piata medievala animata de printese si cavaleri, calugari si menestreli, si bineinteles jongleri si bufoni! Este un eveniment intr-o atmosfera de basm adusa de povestile romantice si haiducesti, prin spectacole de teatru istoric, muzica medievalaa, dans medieval, turnir cavaleresc, spectacole de circ si animatie stradala.
Sibiu Cycling Tour (prima editie 2010) – tut ciclist internatioanal aflat in top 5 al competitiilor cicliste de sosea din Europa De Sud-Est.
Red Bull Romaniacs (prima editie 2004) este un raliu international de enduro, cunoscut pe plan modial drept cel mai dur de acest gen din lume. Se desfasoara pe parcursul a cinci zile, patru de offroad si o zi in oras. Evenimentul a crescut de la un an la altul, ajungand in prezent la peste 400 de sportivi din 40 de tari din intreaga lume (Africa de Sud, Brazilia, Noua Zeelanda, Australia, Venezuela, Kenia, Republica Dominicana, Rusia, Europa, Statele Unite ale Americii etc.).
Sibiu Rally Challenge (prima editie 2004) este un eveniment unic si inedit care urmareste promovarea orasului Sibiu si a imprejurimilor.Se desfasoara pe durata a trei zile si aduna piloti de top din competitiile nationale si internationale. Vineri e programata o parada a masinilor pe strazile din centrul orasului si o proba speciala de noapte in statiunea Paltinis. Sambata este ziua cu doua probe speciale pe Transagarasan, unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume. Duminica, pilotii se vor intrece intr-o competitie pe terenul de rally cross din Cartierul Strand.
Targul Olarilor (prima editie 1967) – cel mai vechi eveniment cultural al Sibiului contemporan care recreeaza atmosfera de targ specifica Pietei Mari in secolul al XVIII-lea. Peste 160 de mesteri din renumite centre de olarit din tara – Horezu, Corund, Baia Mare, Oboga, Glogova, Marginea, Obarsa, Radauti – isi etaleaza creatiile, dand posibilitatea localnicilor si turistilor sa se targuiasca si sa asiste la demonstratii practice.
CibinFEST (prima editie 2001) este un festival inspirat din traditii vechi organizat dupa standarde noi. Un parc de distractii dotat cu atractii mecanice extreme pentru cei curajosi, si moderate sau clasice pentru copii. Un targ cu de toate: adrenalina, concerte, antren, fanfara, jocuri si concursuri pentru copii, dans si stralucire.
Targul de Craciun din Sibiu (prima editie 2007) a devenit un spatiu familiar al iernilor orasului. Pe langa produsele specifice sarbatorilor de iarna si specialitatile culinare, spectacole de colinde si obiceiuri traditionale, concerte corale sau pop se alatura evenimentele adresate copiilor: Casuta Povestilor, spectacole de teatru si iluzionism, ateliere de brutarie, decopatch, window colors, decorare de turta dulce, toate acestea completate bineinteles de prezentele lui Mos Nicolae si Mos Craciun.