Ploiesti

Prezentare generala

Situat la intersectia vailor Prahovei si Teleajanului, aflat la 60 de km de actuala capitala, municipiul Ploiesti dateaza scriptic inca din anul 1597, odata cu documentul emis de Mihai Viteazul, document ce aduce Ploiestiul la rang de targ domnesc si face din acesta un important centru militar. Ca orice asezare insemnata si infloritoare, Ploiestiul si aparitia sa fac obiectul unei legende, legenda care ,,spune” ca la inceputul secolului XIV, Mos Ploaie, iobag din Transilvania, pune bazele unei asezari la marginea Codrului Vlasiei.

Ploiestiul continua sa fie proprietate domneasca si dupa moartea lui Mihai Viteazu. Timpul trece si anul 1848 gaseste orasul lui Mos Ploaie intre primele trei centre economice din tara, urmand ca sfarsitul secolului XIX sa aiba Ploiestiul in prim-planul industriei petroliere romanesti. Avand in vedere anvergura exploatarii petroliere din oras si judet, contextele mondiale din prima jumatate a secolului XX pun urbea de la nordul Bucurestiului la grele incercari, orasul fiind bombardat in repetate randuri https://rusbank.net/offers/microloans/.

In continuare vorbim despre un oras care isi pastreaza traditia industriala si care atrage prin oportunitatile de business, dar care poate constitui, macar in trecere dinspre Bucuresti spre Valea Prahovei ori alta varianta mai populara, un popas cel putin interesant.

Atractii turistice

Muzeul Ceasului

Infiintat de Nicolae Simache in 1963, Muzeul Ceasului din Ploiesti reprezinta o atractie turistica in adevaratul sens al cuvantului, remarcandu-se prin unicitatea sa, atat pe plan national, cat si european.

Cu piese ce dateaza inca de la inceputul secolului XVI, intr-un numar de peste 1000 de exponate, Muzeul Ceasului va asteapta in locatia din strada Nicolae Simache nr.1.

Chiar daca nu ne poate edifica in privinta intelegerii timpului, acest lacas de cultura ne poate face o imagine asupra manierei in care acesta a fost masurat de semenii nostri dealungul lui.

Muzeul Petrolului

Inaugurat in toamna anului 1961, la Ploiesti din motive evidente, Muzeul Petrolului insumeaza peste 8000 de piese menite sa ne introduca in istoricul exploatarii petroliere si a stiintelor conexe.

Muzel va asteapta in fiecare zi, cu exceptia zilelor de luni, in intervalul 09:00-17:00 pe strada Doctor Dumitru Bagdazar, nr. 8.

Halele Centrale

Necesitatea construirii Halelor Centrale din Ploiesti apare in anul 1912, atunci cand se pune problema inlocuirii vechii piete din oras din considerente de urbanism si sanatate publica, cu o structura pretabila la noile realitati ale unei Romanii in plin proces de modernizare.

La data de 1 noiembrie 1935, cu participarea Regelui Carol II, se inaugureaza cladirea aflata in centrul Ploiestiului, aceasta continuand sa functioneze in acelasi regim in care a fost proiectata pana in zilele noastre.

Aerul interbelic continua sa se simta in incinta halelor, acestea fiind un veritabil simbol ploiestean ce merita vazut in cazul unui periplu prin ,,urbea lui Caragiale”.

Hipodromul Ploiesti

Hipodromul Ploiesti se pozitioneaza la limita sudica a orasului, aflandu-se pe Bulevardul Bucuresti, in proximitatea Universitatii de Petrol si Gaze, la o distanta de circa 3 km de viitoarea autostrada Bucuresti-Brasov. Atractie reprezentativa a orasuli prin unicitatea sa in Romania, hipodromul este redeschis dupa o perioada in care situatia lui a fost incerta.

Istoria sa la Ploiesti incepe in anul 1961, atunci cand, din ordinul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, pe locul in care se afla hipodromul de trap in Bucuresti, se construieste ,,Expozitia Romaniei”, actualul Romexpo. Aproximativ 200 de cai ajung la Ploiesti si are loc primul Derbi de Trap al Romaniei aici.

Unde ne cazam

Prahova Plaza Hotel 5*

Localizat in centrul Ploiestiului, Prahova Plaza Hotel dispune de 107 spatii de cazare distribuite pe cele 13 etaje ale hotelului, trei restaurante si spatii potrivite pentru intalniri si conferinte de pana la 450 de persoane.

Hotelul va asteapta cu un suflu clasic si elegant, atat in contextul in care tranzitati Ploiestiul si va doriti sa innoptati intr-o zona usor accesibila, cat si in contextul in care va doriti o experienta dintre cele mai agreabile, facilitatile acestuia calificandu-l in aria celor mai bune unitati de cazare pe care le putem alege in zona.

Hotel Central 4*

Constructie neo-clasica ce dateaza din anul 1928, Hotelul Central pastreaza din elganta specifica perioadei dintre cele doua razboaie, amintind de vremurile in care aici ,,isi facea veacul” prodibendada unui oras in plina si continua dezvoltare economica.  

Hotelul beneficiaza de o pozitionare excelenta, in imediata apropiere a tuturor punctelor administrative importante. Acesta detine spatii de conferinta, iar la parterul hotelului se afla celebrul restaurant ,,Berbec” unde oaspetii se pot delicta cu preparate delicioase, si cu putin noroc, si cu muzica formatiei Beerbecu’ Band care performeaza aici in zilele de joi, vineri, sambata si duminica. 😊

Hotel Vigo 4*

Hotelul Vigo din Ploiesti reprezinta o alternativa cocheta de cazare, cladirea amplasata pe Bulevardul Castanilor fiind contruita in stilul Belle Epoque si evocand finalul secolului 19 intr-o atmosfera chic.

Acesta dispune de 24 de spatii de cazare, restaurant si terasa, doua sali de conferinta si centru SPA si este cu siguranta o optiune de cazare in oras.

Unde mancam

Curtea berarilor

Curtea berarilor sau Beraria Teatrului, asa cum este cunoscuta aceasta de ploiesteni, este o locatie foarte interesanta si populara in oras, amenajata in cladirea fostului teatru de papusi. Avand aspectul unei berarii autentice si situata vis a vis de hotelul Prahova, ,,beraria” reprezinta o varianta foarte buna pentru o iesire ,,la bere” sau pentru a lua masa intr-un cadru relaxat si prietenos.

Hanul Dacilor

Restaurantul Hanul Dacilor Ploiesti imbina bucataria internationala si cea romaneasca intr-un cadru pitoresc, oferindu-le celor care ii trec pragul o experienta placuta, mancarea fiind servita la pachet cu zambete si o atmosfera unica asigurata de taraful hanului.

Restaurant Mamaliguta

Mamaliguta este un restaurant cu profil traditional, relativ nou in Ploiesti. Calitatea si pozitionarea excelenta l-au plasat rapid intre cele mai bune optiuni din oras la rubrica ,,Unde mancam?”.

Drumul Vinului

Strabatand podgorii renumite ale judetului, Drumul Vinului ne poarta printre conace, curti domnesti si manastiri, traseul acestuia urmand urmatoarele localitati: Filipestii de Targ, Baicoi, Boldesti, Bucov, Pleasa, Valea Calugareasca, Iordacheanu, Urlati, Ceptura, Fantanele, Tohani, Gura Vadului, Calugareni. Traseul este o reeditare a unei rute comerciale folosite inca din antichitate de romani.

In curbura Carpatilor Meridionali avem podgoria Dealul Mare, amplu spatiu viticol ce prin asezarea geografica se aliniaza latitudinal cu regiunile Bordeaux sau Toscana, acest aspect oferind strugurilor de aici conditii climatice similare, bucurandu-se in medie de aproximativ 15 zile de soare in plus fata de alte regiuni ale Romaniei.

Cel mai uzitat punct de plecare in calatoria pe urmele vinurilor prahovene este Ploiestiul, punct din care se merge pe directia Valea Calugareasca – Urlati – Ceptura. Zona prezinta cea mai mare densitate de crame si vii, evident. Acest traseu este popular in randul celor  Pe acest traseu pot fi bifate Conacul Bellu, Muzeul Crama 1777, Manastirea Varbila si Manastirea Jercalai. In varianta de doua zile, excursia ar fi recomandat sa inceapa cu cel mai nordic punct al Drumului Vinului, Cramele Rhein din Azuga, cu intoarcere spre Ploiesti, cu popasuri la ruinele palatului Micul Trianon de la Floresti si la conacul Pana Filipescu, recent renovat, din Filipestii de Padure, apoi traseul catre Urlati. Indiferent de traseul ales, punctele forte ale excursiei sunt povestile despre vinuri si sesiunile de degustari. „Vedetele“ podgoriei Dealu Mare sunt vinurile rosii, insa nici cele albe nu se lasa mai prejos, iar soiurile locale care se exprima cel mai bine aici sunt Feteasca Neagra, considerata si „ambasadorul vinurilor Romanesti“, si Feteasca Alba. Multe vinuri rosii fac cinste zonei, precum Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Burgund mare, Zweigelt, pe cand gama de vinuri albe este reprezentata de sortimente precum Riesling, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tamaioasa romaneasca, Feteasca regala, Chardonnay, Riesling Italian, Riesling de Rhin, Aligote. Un loc special pe Drumul Vinului, plin de povesti cu iz regal, este la Azuga, la Pivnitele Rhein&Cie, crama unde se produce vin spumant, dupa metoda traditionala, champenoise, adica fermentarea vinului in sticle, inca din 1892. Aici s-a nascut Rhein Extra, cea mai veche marca romaneasca de vin spumant si cea mai renumita intre cele doua razboaie mondiale.