Prezentare generala

Situat in zona Subcarpatica, la confluenta raurilor Doftana si Prahova, Municipiul Campina beneficiaza de o pozitie privilegiata, fiind, de-a lungul vremii, poarta vamala intre provinciile romanesti Transilvania si Muntenia. Ca si punct vamal il regasim si in prima atestare documentara, in anul 1503. Pozitia geografica, impreuna cu amplasarea sa la distanta relativ egala fata de Bucuresti (97 km) si Brasov (80 km) au favorizat o dezvoltare deosebita a zonei si implicit a localitatii, care a beneficiat astfel din plin de avantajul numeroaselor schimburi comerciale ce aveau loc in zona. Si binecunoscutul fenomen al transhumantei, activitate prelungita pana in secolul al XIX lea, si-a pus amprenta asupra dezvoltarii Campinei.

Incepand cu anul 1822, in Campina incepe exploatarea pacurii, insa abia spre anul 1880, cand se trece la o exploatare “moderna”, asezarea redevine infloritoare, dupa cateva decenii de dezvoltare mai lenta. O contributie importana in acest sens a constituit-o si inaugurarea liniei ferate Ploiesti – Predeal, la 1 decembrie 1879 http://www.tbcredit.ru/zaymyi.html.

Astfel, orasul a cunoscut, de-a lungul secolelor, o dezvoltare graduala, trecand prin multe etape, si ajungand, in anul 1994, sa fie ridicat la rangul de „Municipiu”.

Conform statisticilor recente, Municipiul Campina a fost declarat localitatea cu cele mai multe zile insorite din an, (160 pana la 180 de zile) si o durata de stralucire a soarelui de 2100-2200 de ore anual.

Atractii turistice

Castelul Iulia Hasdeu

A fost construit de catre Bogdan Petriceicu Hasdeu in memoria fiicei sale, Iulia Hasdeu, rapusa de tuberculoza la varsta de 18 ani. Copil geniu, Iulia Hasdeu ramane in istoria culturii si literaturii romane: la varsta de 2 ani vorbea doua limbi straine (franceza si germana), la 4 ani a invatat singura sa citeasca si sa scrie, la 11 ani a terminat scoala gimnaziala, urmandu-si studiile in Franta si fiind primul roman student la Sorbona. A scris literatura, poezie si teatru, opera publicata postum. Potrivit savatului, castelul, in maretia planurilor sale arhitecturale, a fost construit sub indrumarea Iuliei Hasdeu, pe care tatal indurerat o invoca in sedintele de spiritism. Legenda spune ca in uneori inca se mai aude pianina cantand singura, sau in unele nopti se poate distinge, pe terasa castelului, silueta Iuliei in rochie alba si purtand margarete in par.

Printre exponatele castelului, se remarca portretele membrilor familiei Hasdeu, obiectele ce au apartinut acestora, piese de mobilier vechi, manuscrise si scrieri ale marelui filolog si multe elemente ce tineau de preocuparile sale spirituale.

Muzeul Iulia Hasdeu este inchis pentru a fi restaurat incepand cu 1 aprilie 2020.

Muzeul memorial “Nicolae Grigorescu”

A fost amenajat in casa in care pictorul si-a petrecut ultimii ani din viata. Cuprinde piese de mobilier si obiecte autentice, fotografii, scrisori si desigur o parte din schitele si tablourile lui Nicolae Grigorescu.

Camera cea mai importanta din intreaga casa, care include si una din lucrarile neterminate ale artistului, tabloul “La Izvor”, este atelierul de pictura.

Muzeul memorial nu este o simpla expozitie de arta ce prezinta publicului lucrarile marelui pictor, ci reprezinta o integrare a acestora in interiorul casei unde a luat nastere, astfel opera artistica dobandeste o valoare mult mai profunda, fiind inteleasa si interpretata si prin prisma contextului in care a fost creata.

  • Program de vizitare:

Marti – Duminica: 09:00 – 17:00

Luni: Inchis

  • Contact:

Adresa: Bulevardul Carol I, nr. 108, Campina, Cod Postal 105600, JUD. PRAHOVA

 Telefon: 0244 335598

 Email: office@artmuseum.ro

 Web: grigorescu.artmuseum.ro

  • Tarife:

Pret adulti : 8 lei

Pret grupuri : 4 lei

Taxa foto: 50 lei

Zone de agrement:

Daca vrei sa iesi putin din aria urbana, iti propunem sa faci o drumetie pe “Dealul Muscel”. Este situat la iesirea de N-E din Campina, spre padurea Voila. Acolo, vei intalni “Fantana cu Ciresi”, o zona amenajata pentru gratare, cu bancute de fier, de unde poti admira intreaga panorama a orasului Campina, dar si a Muntilor Bucegi. La cateva sute de metri de acest punct de Belvedere, incepe padurea Voila, zona de drumetii si recreere.

Unde ne cazam

Complex Oscar 3*** (hotel, pensiune & restaurant)

Situat la iesirea spre dealul Muscel, complexul inchide aria urbana Campina. Dincolo de el, se afla dealuri tocmai bune de hoinarit, pe jos sau cu bicicleta. Complexul beneficiaza de o curte generoasa, cu zona de relaxare, si restaurant cu terasa de vara.

Hotelul dispune de 18 camere, iar pensiunea de 7 camere, frumos amenajate si cu facilitatile standard ale categoriei din care fac parte.

Tarifele incep de la 250 RON/noapte, cazare 2 persoane in camera dubla cu mic dejun inclus.

Seva Hotel Health Club 3*

Este un hotel situat in zona sudica a orasului, care incearca sa imbine intr-un tot cat mai unitar servicii de cazare, nutritie, recuperare/reabilitare medicala si wellness. Hotelul ofera astfel servicii sub forma de pachet, insa si servicii de cazare cu sau fara mic dejun. Se afla in cadrul unui complex sportiv municipal, cu acces la teren de fotbal cu gazon sintetic, pista de atletism cu tartan si un bazin de inot acoperit.

Tarifele incep de la 230 RON/noapte, cazare 2 persoane in camera dubla cu mic dejun inclus.

Unde mancam?

Restaurant Oscar

Este situat la iesirea din oras, spre dealul Muscel, fiind binevenit atat pentru aventurierii care opteaza pentru drumetii in zona, cat si pentru cei ce doresc pur si simplu sa serveasca o masa delicioasa, departe de tumultul orasului. Este inconjurat de o terasa de vara, intr-o curte cu multa vegetatie. Imbina bucataria inernationala cu cea romaneasca, in preparate deosebit de gustoase.

Restaurant Povestea Ceaunului Paprika

Este un restaurant cu specific unguresc, ce te imbie sa savurezi mese delicioase intr-o atmosfera deosebita.

Taverna Poseidon:

Este situata in centrul orasului, terasa are vedere catre parcul central “La Soldat”. Ofera mancare cu specific grecesc, intr-un spatiu amenajat in stilul tavernelor autentice, cu atmosfera calda, si muzica greceasca.

Evenimente/Targuri

Desi nu este un municipiu foarte mare, in Campina se organizeaza anual cateva targuri unde sunt implicati localnici din zona.

  • Cum zona este renumita pentru apicultura, cunoscut in acest sens este “Targul Mierii”, care are loc de obicei in luna februarie, si unde apicultorii locali isi expun cele mai bune si inovatoare produse si unelte in domeniu.
  • Serbarile toamnei” este un alt festival local, care reunestii gospodarii din zona, fiecare cu produse preparate in stil propriu.