Pastele reprezinta un moment al sacrificiului, dar si al unui nou inceput al sperantelor in viitor. Anul acesta, sentimentul este cu atat mai puternic, mai intens. Desi nu putem sa sarbatorim printr-o calatorie, in randurile de mai jos am ales sa prezentam noua traditii care se sarbatoresc in jurul lumii, raspandind culoare si bucurie. De la festivaluri cu zmeie si omlete uriase, pana la ritualuri cu animale de companie costumate, caracterul unic al acestei perioade merita o atentie deosebita. Multe dintre acestea, insa, nu vor putea avea loc in 2020, date fiind restrictiile, totusi le puteti avea in vedere atunci cand va planificati o vacanta viitoare. De asemenea, vom aminti delicii gastronomice, dar si activitati pe care le puteti realiza, ori savura in propria locuinta. Si noi vom face la fel!

Franta
Pentru ca este o tara preponderent catolica, nu ne mira faptul ca Franta pastreaza diverse traditii de Paste. Conform legendei, copiii primesc ciocolata in dimineata primei zile de Paste, nu de la iepuras, ci de la clopotele zburatoare ale bisericilor. Se spune ca in zilele cand clopotele nu se aud (din Vinerea Mare pana in Duminica Pastelui), ele zboara spre Roma pentru a aduce bunatati. Cu cat parcurgem mai multe regiuni ale Frantei, cu atat obiceiurile devin mai interesante. In Alsacia, pietele fermecatoare sunt decorate festiv si umplute cu iepuri pufosi, capre si rate pe care le puteti mangaia. In acelasi timp, in satul Bessieres, situat la aproximativ jumate de ora distanta de Toulouse, anual o duzină de bucatari pregatesc o omleta uriasa din 15 000 de oua care se taie si se serveste satenilor.
Pentru acasa: Desi este putin probabil sa aveti nevoie de 15 000 de oua, incingeti cea mai buna tigaie din casa si imbunatatiti-va tehnica omletei in stil frantuzesc.
Guatemala
Orasul Antigua, din Guatemala, se mandreste cu cea mai extravaganta sarbatorire a Pastelui. Momentul implica flotoare de parada religioasa specifice care necesita de la 50, pana la 100 de oameni pentru a le purta, dar si nenumarati metri de hartie creponata intinsa pe strazi in Vinerea Mare. Traditia cu adevarat deosebita este reprezentata de creativitate si dedicare: desene complexe din nisip denumite „alfombras” (tradus „covor” din araba), aliniate pe strazi. Creatiile multi-cromatice au toate categoriile de modele- geometrice, florale si ilustrative- iar artizanii locali petrec zile intregi pentru a le crea, folosind un amestec de rumegus vopsit si nisip. In Vinerea Mare, aceste covoare colorate sunt sterse de catre cei care iau parte la procesiunea de pe strazi.
Pentru acasa:  Relaxati-va cu o carte de colorat pentru adulti, ori adunati-va toate creioanele, markerele, stilourile din casa si apropiati-va de aceasta traditie minunata din Guatemala, realizand cu copiii alfombras cat mai diverse.
Bermuda
Date fiind nisipurile roz, valurile albastre ale Marii Sargasso si norii pufosi care se plimba deasupra acestora, era de asteptat ca Bermuda sa se foloseasca de peisajul natural in traditiile specifice de Paste. Cel mai iubit de catre localnici este Festivalul Zmeului Zburator din Vinerea Mare, care are loc pe Plaja Horseshoe Bay. Sute de bermezi inalta zmeie, creatii caleidoscopice, hexagonale, cu cozi lungi. Structura zmeielor, realizata din doua bete de lemn intersectate, are forma de cruce sau de stea, zborul lor simbolizand Invierea. In ceea ce priveste bucataria traditionala, mancaturile de Paste includ chifle in forma de cruce si prajituri din peste cod. Mai mult, in fiecare an, insula este impanzita de crini si buchete de flori albe.
Pentru acasa: Desi nu sunteti brutar de meserie, puteti incerca sa preparati chiflele din Bermuda. De asemenea, puteti construi propriul zmeu cu doar cateva elemente: patru bete, o tulpina de bambus, o bucata de material, o pensula, lipici, foarfeca si banda adeziva.
Polonia
In Polonia, festivitatile incep cu Duminica Floriilor, cand oamenii care merg la biserica primesc buchete de flori uscate sau ramuri inmugurite in loc de cele de palmier. In cazul lor, versiunea oualor de Paste este mult mai complexa; numite „pisanki”, sunt pictate cu modele florale delicate, ornamentale. In a doua zi de Paste, polonezii sarbatoresc „Lunea Uda”, o zi in care baietii si barbatii uda cu apa femeile si fetele; in ultimii ani traditia a evoluat intr-o lupta cot la cot cu apa. Varsovia este, de asemenea, locul in care se desfasoara Festivalul Pastele Beethoven, care gazduieste un program de muzica clasica in Saptamana Sfanta.
Pentru acasa: Poate pare destul de dificil de realizat „pisaki”, dar merita sa incercati. Pont: o metoda obisnuita este aceea de a se folosi ceara de albine pentru a desena si aplica modele pe oua.
Italia
Deoarece este spatiul a multor catedrale renumite, care ii strang laolalta pe cei mai mari credinciosi, sarbatorile de Paste din Italia sunt extraordinare. In Florenta se respecta o traditie numita „Scoppio del Carro”, in care niste boi albi trag de o trasura veche pana la Basilica Santa Maria del Fiore. Dupa slujba, arhiepiscopul elibereaza un porumbel mecanic spre trasura, iar acesta explodeaza apoi intr-un spectacol de artificii. Urmeaza o parada prin oras, insa sarbatorirea Pastelui nu se opreste odata venirea serii. A doua zi de Paste, numita „Pasquetta” (sau Pastele mic) este o zi dedicata picnicurilor si relaxarii in natura. In satul  Panicale din regiunea Umbria se obisnuieste sa se rostogoleasca niste roti de branza, avand 4 kg, intr-o cursa cu obstacole.
Pentru acasa: Prajituri traditionale de Paste, numite „colomba di Pasqua”, care au forma de porumbei, presarate cu fructe confiate si glazurate cu zahar si migdale. Delicios!
Filipine
Festivalul Moriones de peIinsula Marinduque are loc in Saptamana Patimilor in fiecare an, iar elementul fundamental al festivitatilor este inspirat de Loginus, soldatul roman care pazea Crucea lui Hristos. Barbati si femei joaca rolul de „moriones” sau soldati romani, punundu-si masti, coifuri si vesminte de gladiatori. Acestia se plimba pe strazi, facand farse si speriind copiii. Potrivit legendei filipineze, Sfantul Loginus era orb si a fost vindecat cand o picatura de sange de a lui Hristos i-a cazut in ochi in timpul rastignirii, mai exact cand l-a strapuns pe Hristos cu o lance. El si-a declarat credinta, dar a fost decapitat ulterior. Aceasta poveste este reconstituita in mod special in timpul festivalului.
Pentru acasa: In aceasta perioada in care stam acasa, pare destul de dificil sa fii aproape de traditiile din Filipine. Totusi, foloseste-ti imaginatia! Poti, de exemplu, sa faci farse prietenilor si colegilor prin telefon, mesaje sau pe Zoom.
Mexic
In Mexic si in toata America Latina, vacanta de Paste este o oportunitate pentru a te elibera de rautate si a te curata de pacate. In Sambata Mare, se obisnuieste sa se reconstituie moartea lui Iuda, atarnand o efigie si dandu-i foc pe rug. De asemenea, au loc interpretari si ale altor piese de teatru, care au ca tema Patimile Mantuitorului. Una dintre cele mai mari si elaborate dintre acestea are loc in Iztapalapa, o suburbie din Mexico City, care are 5.000 de participanti si 150 de roluri. Traditia a inceput in 1843 pentru a marca sfarsitul epidemiei de holera. Acum, spectacolele incep de Duminica Floriilor si dureaza in toata Saptamana Patimilor.
Pentru acasa: Poti sa regizezi si sa interpretezi o piesa proprie cat timp esti in carantina. Navigheaza pe YouTube si vizioneaza clipurile cu spectacolele din ultimii ani, pentru inspiratie.
Grecia
Pentru credinciosii ortodocsi din Grecia, care sarbatoresc Pastele dupa calendarul vechi iulian, in locul celui gregorian –  adica pe 19 aprilie anul acesta – Focul Sfant, despre care se spune ca vine de la mormantul lui Iisus Hristos in fiecare Sambata Mare, este adus din Ierusalim pana in Atena si apoi impartit in toata Grecia. In timpul slujbei de la mijlocul noptii, flacara este transmisa de la preot la credinciosi, iluminand întunericul de afara. Ceremonia se incheie prin urarile vesele „Hristos Anesti!” (Hristos a inviat) si „Alithos Anesti” (Adevarat a inviat), al caror ecou se aude pana la Inaltare. Pastele marcheaza sfarsitul celor 40 de zile de post, iar preparatele servite sunt simbolice: friptura de miel il reprezinta pe Hristos, painea impletita, dulce si pufoasa, numita „tsoureki” reprezinta Sfanta Treime, iar ouale rosii simbolizeaza sangele lui Hristos.
Pentru acasa: Si tu poti vopsi oua rosii, fara sa folosesti niciun strop de vopsea: ai nevoie doar de ceapa rosie, otet si apa fiarta. In traditia numita „tsougrisma” din Grecia, fiecare persoana sparge oul oponentului sau. Castigatorul rundei merge mai departe, pana cand, la final, castiga persoana a carei coaja de ou ramane nesparta. Aceasta va avea noroc tot anul.
Statele Unite
Cunoastem cu totii obsesiile americanilor pentru bezele, iepurasul de Paste si aproape orice obiect comercial sau festiv care poate fi cumparat uneori si de la farmacie. Traditiile sarbatorilor pascale continua cu acelasi entuziasm. Inca din 1930, locuitorii din Los Angeles au sarbatorit Sambata Mare prin binecuvantarea animalelor pe Strada Olvera, procesiunea fiind plina de animale de companie costumate colorat, iar o vaca impodobita in flori o conduce (se vad deseori aici si lame). Orasul New York gazduieste, probabil, cele mai stralucitoare dintre toate evenimentele de Paste din tara: Parada de Paste si Fesivalul Palariilor. In jurul Catedralei Sf. Patrick din centrul orasului, sute de credinciosi defileaza cu palarii iesite din comun, din acelea pe care  le-ai vazut doar la Lady Gaga.
Pentru acasa: Intra pe Instagram si inspira-te pentru crearea propriilor costume si palarii, atat pentru tine, cat si pentru animalele tale de companie. Cu siguranta vei gasi o multime de modele interesante.